Avusturya Sen Jorj Hastanesi

November 17, 2009 01:37 by haci

Hastanenin kuruluş tarihi 1872 yılındaki Kolera salgınına kadar uzanmaktadır. Avusturya'nın Graz şehrinden gelen iki rahibe, Galata Kulesi'nin yakınlarındaki bir barakada hastalara bakmaya başlamışlardır. Bundan hemen sonra, amaçları din ve milliyet farkı gözetmeksizin imkanları kısıtlı kişilere yardim ve onların acılarını dindirmek olan diğer rahibeler de bu öncülere katılmıştır. Rahibeler, çok güç şartlar altında çalışmaktaydılar. Maddi olanaklar yetersizdi ve hastalara sağlık koşullarına uymayan, derme çatma yerlerde bakılmaktaydı. İnsan sevgisinin bir ürünü olan bu kurum, her türlü zorluğa rağmen, Rahibelerin büyük özverileri ve yardımsever kişilerin yardımları ile giderek gelişebilmiştir.
1893 yılında, İstanbullu bir doktorun da yardımıyla, Türkiye'deki ilk çocuk hastanelerinden biri bu kurumun çatısı altında açılırken, bir göz kliniği, bir poliklinik ve fakirler için de bir aşevi halka hizmet vermekteydi.

1.
Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar, içlerinde Osmanlı Padişahı ve Avusturya İmparatoru'nun da yer aldığı milletlerarası bir komite, hastanenin bakımını ve gelişmesini üstlenmiştir. Artık bünyesinde iç hastalıkları, cerrahi ve kulak - burun  - boğaz bölümlerini de içermekte olan kurum, 1927 yılında inşa edilen mütevazı bir ek bina ile, o günün gereksinimlerine cevap verecek hale getirilerek, hastane hizmetleri kesintisiz sürdürülebilmiştir.

2. Dünya Savaşı yıllarında bütün Alman kurumlarıyla diplomatik ilişkilerin kesilmesine karşın Sen Jorj Hastanesi, Türk Hükümeti'nin isteğiyle, ülkenin yurttaşlarına hizmet vermeye devam etmiştir. Rahibeler her zaman, en güç koşullar altında bile, acı çekenlere el uzatmayı ilke edinmişlerdir.2000'li yıllarda da alt yapısı ve modern teknolojik donanımı yanında üstün bilgi ve yetenekteki uzman kadrolarıyla; hizmetteki devamlılığı amaçlamaktayız. Başkalarına karşı anlayışsızlığın yaygınlaşarak tehlikeli boyutlara ulaştığı günümüzde, varolan köprüleri desteklemek ve insana hizmetin en kutsal görev olduğuna özen göstermek, görevimiz olmalıdır.

ÖZEL AVUSTURYA SEN JORJ HASTANESİ
Adres:
Bereketzade Mah. Medrese Sk. No:7 34420 Karaköy - İstanbul
Tel: (+90212) 292 62 20 (pbx) 243 25 90 - 243 25 91
Fax: (+90212) 245 54 63     E-posta: bilgi@sjh.com.tr

Poliklinik Muayene saatleri
Haftaiçi : 09:00-16:30 Cumartesi: 09:00-14:00

 

http://www.sjh.com.tr